.

.

vineri, 29 noiembrie 2013

Linux vs Windows – 10 dezavantaje si avantaje pentru fiecare

Linux vs Windows – 10 dezavantaje si avantaje pentru fiecare
Gheorghe Elena | 15 noiembrie 2013

Cred ca multi se intreaba care o fi mai bun: Windows sau Linux! In cele ce urmeaza o sa va dau o lista cu 10 lucruri bune si rele despre fiecare. Asta ca sa nu ziceti ca sunt partinitor, si va las pe voi sa concluzuionati.
Ca experienta am urmatoarele antecedente:
  • Linux: PCLinuxOS, Slax (kill bill edition), Vector Linux 5, Ubuntu Desktop 6, Fedora Core 7, CentOS 5.2;
  • Windows: Windows 95, Windows 98se, Windows Millenium, Windows XP DeLuxe, Windows XP SP2, Windows Vista;


LINUX


10 avantaje pentru Linux

1. Este gratis – fara crack-uri.
2. 95% din aplicatiile pentru orice scop (media, internet, office, download, programare, web development) sunt gratis.
3. Nu sunt virusi.
4. Securitatea este mult mai bine implementata – fata de Windows.
5. Exista implicit un super-administrator (root) care neaparat are o parola – spre deosebire de Windows, unde pot fi mai multi si de obicei fara parole.
6. Functionalitate dovedita in domeniul serverelor – linux nu se blocheaza niciodata.
7. Gasesti usor documentatie pentru orice problema.
8. Fiabilitate dovedita pe termen lung.
9. Exista distributii pentru toate tipurile de sisteme (desktop, laptop, server, mainframe, mobile) – este adevarat ca CentOS de exempu pus pe un laptop nu e cea mai buna alegere dar am vazut Ubuntu instalat cu toate driverele (inclusiv wireless) in 45 de min.
10. 100% customizabil, are teme si efecte 3D (gratis) inca ne-egalate de programele similare pentru Windows.

10 dezavantaje pentru Linux

1. Putine distributii au versiuni si in romana.
2. Desi a evoluat mult interfata linia de comanda este inca indispensabila – spre deosebire de Windows unde MS-DOS este utilizat doar de catre ‘cunoscatori’.
3. Instalarea programelor este mai complexa – pe Windows majoritatea se reduc la next->next…
4. Este mai restrictiv asupra drepturilor de acces – de exemplu un fisier creat de userul ‘root’ pe linux, implicit nu poate fi sters de ceilalti utilizatori, (indiferent de partitie), pe cand pe Windows, e liber la sters pentru toti.
5. Instalarea de drivere este mai complexa decat pe Windows.
6. Gama de jocuri pentru Linux este mai mica decat pentru Windows.
7. Pachetele au uneori dependente, pentru care vei fi nevoit sa te conectezi la Internet sa le rezolvi.
8. Nu este promovat de catre resellerii de calculatoare, tocmai pentru ca, fiind gratis nu le aduce castiguri!
9. Este mai putin folosit pe calculatoarele ‘Home’, preferat fiind Windows, datorita facilitatii cu care se instaleaza programe.
10. Configurarea unei retele in linux implica mai multe cunostinte decat pe Windows.

WINDOWS

10 avantaje pentru Windows

1. Este usor de administrat;
2. Nu implica folosirea liniei de comanda.
3. Exista foarte multe jocuri pentru el.
4. Instalarea de programe este foarte simpla.
5. Aproape orice pusti din bloc stie sa il instaleze (sau mai bine zis re-instaleze).
6. Este licentiat – nu e neaprat un avantaj, insa in caz ca primesti ecran albastru pe Window-sul tau de 150E ai un numar de telefon la care sa suni si sa te descarci.
7. Este capabil sa ruleze, desigur o vreme, si pe un hard-drive cu bad-uri – lucru pe care linux nu-l va face.
8. Producatorii de hardware ofera suport implicit pentru el.
9. Instalarea de drivere este foarte simpla.
10. Accesul foarte usor la programele care pornesc la boot-are sau odata cu windows – un avantaj atunci cand vrei sa dezactivezi un program ce incetineste Windows la pornire, dar pe de alta parte un dezavantaj daca ne gandim ca un soft spyware poate face acelas lucru.


10 dezavantaje pentru Windows

1. Management defectuos al fisierelor temporare – fapt ce face ca hard-ul pe care este intalat sa aiba tot mai putin spatiu liber pe zi ce trece, majoritatea utilizatorilor fiind determinati sa-l reinstaleze la anumite periode de timp.
2. Multe programe care ajung instalate pe un Windows XP sunt crack-uri, fapt ce incalca drepturile de autor si de distributie.
3. Virusi, malware, spyware, addware, troieni – fara un antivirus, un system Windows nu rezista mult.
4. Management defectuos al programelor care utilizeaza multa memorie – un exemplu ar fi Firefox 3, care pe un sistem cu Windows XP si 512 RAM la fiecare 45 de minute se blocheaza.
5. Desi se bucura de suport hardware nu de putine ori se intampla ca un driver sa duca la un ecran albastru… .
6. Majoritatea progranelor sunt licentiate – costa, incepand cu Microsoft Ofiice pana la amaritul de System Mechanic.
7. Securitatea locala (intr-o retea locala) este defectuoasa – implicit folder-ul “SharedDocs” de pe computerul tau poate fi modificat de oricine din retea .
8. Fiabilitate scazuta pe termen lung.
9. Nu este open-source – acst lucru nu-I afecteaza pe utilizatorii ‘Home’ insa pentru developerii care vor sa faca o aplicatie care sa interfereze de exemplu cu Windows Media Player nu e deloc usor sa obtina codul sursa, de fapt daca ma gandesc mai bine e imposibil.
10. Documentatie foarte slaba – daca ai ceva problema cu Windows nu se gasesc forumuri de specialitate, spre deosebire linux are forumuri dedicate diferitelor distributii si mai ales romanesti.

 


vineri, 15 noiembrie 2013

Totul despre Google Drive

Totul despre Google Drive

 Gheorghe Elena | 15 noiembrie 2013

Google Drive, cel mai așteptat serviciu de stocare online a fișierelor a fost lansat astăzi și dispune de câteva caracteristici interesante ce merită cunoscute. Am să încep cu integrarea perfectă a serviciului cu Google Docs, prin intermediul clientului pentru Windows, Android și Mac OS X.

Google Drive în Windows

Contrar impresiei pe care am avut-o la prima vedere, orice document creat cu Google Docs, aflat în folderul local al Google Drive, este asociat serviciului și deschis automat online!
Integrare Google Docs cu Google Drive
Cu această caracteristică se asigură posibilitatea de editare colaborativă a documentelor, în timp real; proces imposibil de realizat în Dropbox, de exemplu.

Asta da, trebuie să recunosc, mi se pare că de la comanda de deschidere până la afișarea documentului durează exagerat de mult…
În rest, aplicația este un fel de Dropbox, cu excepția că permite sincronizarea selectiva (putem ignora anumite foldere din Google Docs).
Am încercat cu tot felul de fișiere, de la imagini la aplicații, totul a fost sincronizat perfect între toate dispozitivele (PC, Mac, Smartphone) chiar dacă inițial aveam îndoieli mai ales datorită faptului că Google Drive a fost prezentat ca un “addon” al Google Docs. De remarcat faptul că toate fișierele au fost sincronizate aproape instantaneu, mult mai rapid decât cu Dropbox și SkyDrive!
Datorită sistemului Optical Character Recognition, incredibil de interesant, putem căuta între fotografiile încărcate în Google Drive după numele obiectelor fotografiate sau realiza căutări în funcție de cuvintele ce apar în fotografii ori documente scanate.
De exemplu, dacă am făcut fotografii muntelui Everest și le-am încărcat în Google Drive, chiar dacă în numele acestora nu apare cuvântul “Everest“, mai târziu le vom putea găsi căutând între fișiere după “Everest“. În cazul documentelor, dacă scanat o revistă în care apare cuvântul “Gadget cool“, vom putea localiza documentul căutând după “Gadget cool“.

Disc: Versiunea Google Drive pentru Android

În Android, Google Drive se numește “Disc“, iar integrarea atât cu sistemul cât și cu Google Docs e de-a dreptul impresionantă!
Google Drive (Disc) în Android
Un Tap scurt pe un document îl va deschide în Google Docs pe când unul lung ne va duce la opțiunile avansate printre care și funcția “Permiteti accesul“, esențială pentru a putea iniția editarea colaborativă! Și că tot veni vorba de Google Docs:
Documente Google Docs
La fel îmi place și opțiunea “Disc Google” integrată în meniul “Trimite“; curios e că documentele ajung mai rapid la PC prin Google Drive decât prin Bluetooth (având telefonul conectat la Wireless):
Trimite » Disc Goole
După cum spuneam, o reușită în ceea ce privește integrarea cu Android și având în vedere că vorbim de creatorul ambelor produse, nici n-ar trebui să ne mire prea mult!

Google Drive în Mac OS X

Google Drive în Mac OS X
De cum am deschis Google Drive în Mac OS X m-am bucurat că dețin un Macbook! Aplicația e “ușoară”, se integrează perfect în acest sistem de operare (iconița din bară inclusiv mi se pare mai elegantă, ca de altfel toate aplicațiile făcute pentru Mac OS) și cel mai important, deschiderea documentelor este mult mai rapidă inclusiv având Browser-ul (Chrome) închis!
În rest, caracteristici asemănătoare cu cele ale versiunii pentru Windows.

Caracteristici generale ale Google Drive

Drive, așa cum este de așteptat, se va integra curând în tot ecosistemul Google și vom putea, de exemplu, atașa în Gmail documentele găzduite în acesta, partaja fotografii din Google Disc în Google+, etc.
Din punct de vedere al securității și fiabilității, Google ne asigură că Drive va avea un uptime 99,9% iar datele găzduite în el vor fi cifrate. La toate astea se mai adaugă și suportul tehnic 24h din 24!
Drive oferă inițial, gratuit, 5GB de spațiu ce poate fi mărit la:
  • 25 GB pentru 2,49$/lunar
  • 100GB pentru 4,99$/lunar
  • 1TB pentru 50$/lunar

joi, 14 noiembrie 2013

LINUX

10 lucruri interesante despre Linux. In ce industrii si device-uri este folosit "Pinguinul"?

   Gheorghe Elena   |  15 noiembrie 2013

Lansat in 5 octombrie de Richard Stallman. In ultimii 20 de ani s-a extins in nenumarate industrii, iar unele dintre cele mai impresionante gadgeturi din lume ruleaza Linux.
1. Super computere
Cele mai rapide super computere din lume ruleaza aproape exclusiv Linux, datorita usurintei de modificare a sistemului de operare open source pentru adaptarea la structuri hardware noi.
10 lucruri interesante despre Linux. In ce industrii si device-uri este folosit Pinguinul?
2. Submarine nucleare
Raspandirea Linux a avut efecte si in sectorul militar. Primul submarin nuclear cu Red Hat Linux dateaza din 2004.
10 lucruri interesante despre Linux. In ce industrii si device-uri este folosit Pinguinul?
3. Set top box-uri
Cele mai multe set top box-uri ruleaza variante modificate de Linux, astfel incat sistemul de operare este prezent in cele mai multe case.
10 lucruri interesante despre Linux. In ce industrii si device-uri este folosit Pinguinul?
4. Trenuri de mare viteza
Poreclit "Bullet Train", cel mai rapid tren din lume, Shinkansen, functioneaza in Japonia, iar sistemul sau de control utilizeaza Linux.
10 lucruri interesante despre Linux. In ce industrii si device-uri este folosit Pinguinul?
5. Masini de muls vaci
Utilizarea Linux s-a extins pana in... grajd, odata cu cele mai noi sisteme mecanice de muls vaci, produse de compania sudedeza DeLaval.
10 lucruri interesante despre Linux. In ce industrii si device-uri este folosit Pinguinul?
6. CERN
Modificat pentru a corespunde cererilor oamenilor de stiinta, Linux este unealta principala de control a acceleratorului de particule Large Hadron Collider de la CERN.
10 lucruri interesante despre Linux. In ce industrii si device-uri este folosit Pinguinul?
7. Bursa din New York
Cea mai importanta bursa din lume a facut in 2007 trecerea la Linux, sistem de operare cu flexibilitate crescuta, care usureaza numeroase operatiuni financiare.
10 lucruri interesante despre Linux. In ce industrii si device-uri este folosit Pinguinul?
8. Statia Spatiala Internationala
Linux in spatiu? Windows a fost abandonat pe Statia Spatiala Internationala, iar Linux i-a luat locul si pe laptopuri si pe robotii NASA.
10 lucruri interesante despre Linux. In ce industrii si device-uri este folosit Pinguinul?
9. Google, Amazon si Facebook
Cele mai multe servicii web si cloud au la baza sistemul de operare Linux, iar cele mai mari site-uri din lume il folosesc zi de zi.
10 lucruri interesante despre Linux. In ce industrii si device-uri este folosit Pinguinul?
10. Android
Despre legatura de rudenie intre Android si Linux stiati, dar Google a operat cateva modificari importante in dezvoltarea sistemului de operare mobil. Chiar daca putem spune ca exista putin Linux pe fiecare smartphone Android, schimbarile de arhitectura si absenta compatibilitatii librariilor GNU impiedica gadgeturile Android sa ruleze direct aplicatii Linux.
10 lucruri interesante despre Linux. In ce industrii si device-uri este folosit Pinguinul?