.

.

vineri, 15 noiembrie 2013

Totul despre Google Drive

Totul despre Google Drive

 Gheorghe Elena | 15 noiembrie 2013

Google Drive, cel mai așteptat serviciu de stocare online a fișierelor a fost lansat astăzi și dispune de câteva caracteristici interesante ce merită cunoscute. Am să încep cu integrarea perfectă a serviciului cu Google Docs, prin intermediul clientului pentru Windows, Android și Mac OS X.

Google Drive în Windows

Contrar impresiei pe care am avut-o la prima vedere, orice document creat cu Google Docs, aflat în folderul local al Google Drive, este asociat serviciului și deschis automat online!
Integrare Google Docs cu Google Drive
Cu această caracteristică se asigură posibilitatea de editare colaborativă a documentelor, în timp real; proces imposibil de realizat în Dropbox, de exemplu.

Asta da, trebuie să recunosc, mi se pare că de la comanda de deschidere până la afișarea documentului durează exagerat de mult…
În rest, aplicația este un fel de Dropbox, cu excepția că permite sincronizarea selectiva (putem ignora anumite foldere din Google Docs).
Am încercat cu tot felul de fișiere, de la imagini la aplicații, totul a fost sincronizat perfect între toate dispozitivele (PC, Mac, Smartphone) chiar dacă inițial aveam îndoieli mai ales datorită faptului că Google Drive a fost prezentat ca un “addon” al Google Docs. De remarcat faptul că toate fișierele au fost sincronizate aproape instantaneu, mult mai rapid decât cu Dropbox și SkyDrive!
Datorită sistemului Optical Character Recognition, incredibil de interesant, putem căuta între fotografiile încărcate în Google Drive după numele obiectelor fotografiate sau realiza căutări în funcție de cuvintele ce apar în fotografii ori documente scanate.
De exemplu, dacă am făcut fotografii muntelui Everest și le-am încărcat în Google Drive, chiar dacă în numele acestora nu apare cuvântul “Everest“, mai târziu le vom putea găsi căutând între fișiere după “Everest“. În cazul documentelor, dacă scanat o revistă în care apare cuvântul “Gadget cool“, vom putea localiza documentul căutând după “Gadget cool“.

Disc: Versiunea Google Drive pentru Android

În Android, Google Drive se numește “Disc“, iar integrarea atât cu sistemul cât și cu Google Docs e de-a dreptul impresionantă!
Google Drive (Disc) în Android
Un Tap scurt pe un document îl va deschide în Google Docs pe când unul lung ne va duce la opțiunile avansate printre care și funcția “Permiteti accesul“, esențială pentru a putea iniția editarea colaborativă! Și că tot veni vorba de Google Docs:
Documente Google Docs
La fel îmi place și opțiunea “Disc Google” integrată în meniul “Trimite“; curios e că documentele ajung mai rapid la PC prin Google Drive decât prin Bluetooth (având telefonul conectat la Wireless):
Trimite » Disc Goole
După cum spuneam, o reușită în ceea ce privește integrarea cu Android și având în vedere că vorbim de creatorul ambelor produse, nici n-ar trebui să ne mire prea mult!

Google Drive în Mac OS X

Google Drive în Mac OS X
De cum am deschis Google Drive în Mac OS X m-am bucurat că dețin un Macbook! Aplicația e “ușoară”, se integrează perfect în acest sistem de operare (iconița din bară inclusiv mi se pare mai elegantă, ca de altfel toate aplicațiile făcute pentru Mac OS) și cel mai important, deschiderea documentelor este mult mai rapidă inclusiv având Browser-ul (Chrome) închis!
În rest, caracteristici asemănătoare cu cele ale versiunii pentru Windows.

Caracteristici generale ale Google Drive

Drive, așa cum este de așteptat, se va integra curând în tot ecosistemul Google și vom putea, de exemplu, atașa în Gmail documentele găzduite în acesta, partaja fotografii din Google Disc în Google+, etc.
Din punct de vedere al securității și fiabilității, Google ne asigură că Drive va avea un uptime 99,9% iar datele găzduite în el vor fi cifrate. La toate astea se mai adaugă și suportul tehnic 24h din 24!
Drive oferă inițial, gratuit, 5GB de spațiu ce poate fi mărit la:
  • 25 GB pentru 2,49$/lunar
  • 100GB pentru 4,99$/lunar
  • 1TB pentru 50$/lunar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu